Martı ölümlerinin nedeni ortaya çıktı

Elazığ'da paniğe neden olan martı ölümlerinin nedeni ortaya çıktı.

Martı ölümlerinin nedeni ortaya çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Ağın ilçesinde yaşanan martı ölümleri vatandaşları tedirgin etmişti.

Onlarca martının su kenarında ölü bulunmasının ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçmişti.

10 farklı lokasyondan ölü veya ölmeye yakın martılardan numuneler alınarak incelendi.

Enstitülerce yapılan ilk değerlendirme neticesinde kuşlarda NDV olduğu tespit edilirken, ileri tetkiklerin devam ettiği bildirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “20.04.2024 günü Elazığ ili Ağın ilçesi Hurşit Kuş Ormanı kıyısı ve bölgedeki martı kuşlarının üreme alanı olan adacıkta martı ölümleri görüldüğü ihbarı alınmıştır. İhbar üzerine aynı gün Ağın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından gerekli tespitler yapılmış, ihbar yapılan bölgedeki 10 farklı lokasyondan ölü veya ölmeye yakın martı numuneleri alınarak soğuk zincir içerisinde Elazığ Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Enstitü Müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde numunelerin analizlerine başlanılmıştır” denildi.

"İLK DEĞERLENDİRME NETİCESİNDE NDV OLDUĞU TESPİT EDİLDİ"

Açıklamada, “Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda İl Müdürlüğünden teknik personeller martı ölümleri ihbarı yapılan bölgeye görevlendirilmiş ve teknik ekiplerce anılan bölgede tarama ve bilgilendirme çalışması yapılmıştır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından bölge içerisinde filyasyon ekipleri vasıtası ile bölgedeki ölü martılar toplanılmış, yönetmelik çerçevesinde tüm tedbirler alınarak riskler bertaraf edilmiştir. Numune sonuçlarının ilgili enstitülerce yapılan ilk değerlendirme neticesinde Newcastle hastalığı (NDV) olduğu tespit edilmiş olup, ileri tetkikler devam etmektedir. Süreç titizlikle takip edilmektedir” ifadelerine yer verildi.