2. el araçlarda 6 ay 6 bin kilometre şartı başladı

İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, bugün yürürlüğe giriyor.

2. el araçlarda 6 ay 6 bin kilometre şartı başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen otomobil ve arazi taşıtlarına pazarlama ve satış kısıtlaması getirildiği, bu şartlar sağlanmadan ikinci el otomobil satışının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılamayacağı hatırlatıldı.

16 Ağustos 2022 tarihinden önce ikinci el taşıt ticareti yapanlar adına tescil edilen otomobillerin satışı için tanınan sürenin 15 Eylül 2022 (bugün) itibarıyla sona erdiği vurgulanan açıklamada, “Düzenlemeye yönelik denetimler Ticaret Bakanlığı’nca üç farklı kanal üzerinden gerçekleştirilecek” denildi.

Bir yılda 3’ten fazla satış yapan, yetki belgesi olmadan otomobil satan kişi ve şirketlerin 6 ay ve 6 bin kilometre altındaki satışlarının belirlenerek izahat isteneceği belirtilen açıklamada, yapılan incelemeler sonunda ihlal bulunması halinde ceza uygulanacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin, her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunmaktadır” ifadesi kullanıldı.

İLAN SİTELERİNE TAKİP

“Bugünden itibaren 81 ilde oto galericiler, araç kiralama firmaları ve yetkili bayilerin de düzenleme kapsamında denetleneceği ifade edilen açıklamada, “İlan sitelerinde pazarlaması yapılan taşıtlara ilişkin ilan bilgileri düzenli olarak bu sitelerden temin edilerek söz konusu pazarlama ve satış faaliyetleri de takip edilecektir. Yapılan takip, kontrol ve denetimler neticesinde 6 ay ve 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı hareket eden oto galericiler, araç kiralama firmaları, yetkili bayiler ile ticari faaliyet kapsamında satış yapan tüm gerçek veya tüzel kişilere her bir satış için ayrı ayrı olmak üzere idari para cezası uygulanacaktır” denildi.