Besicilerin koyun kırkma mesaisi başladı
Yaz mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı Elazığ'da, sürü sahipleri küçükbaş hayvanların kırkımına başladı. Kırkma işlemi sonrasında elde edilen yünler eskisi gibi satılmadığı için, ya ihtiyaç sahiplerine veriliyor, yada çöpe gittiği belirtildi.
Her yılın Mayıs ile Haziran ayları arasında küçükbaş hayvanların daha sağlıklı gelişebilmeleri için kırkma dönemi başlıyor. Bu kapsamda Elazığ'da merkeze 20 kilometre uzaklıkta olan Aşağı Demirtaş köyünde besicilik yapan Resul Kara da, yaz mevsiminin kendini hissettirip sıcakların artmaya başlamasıyla koyunların rahatlaması, et ve süt veriminin çoğalması için yapılan kırkma işlemine başladı. 400'e yakın küçükbaş hayvana sahip olan Kara, 5 çocuğunun da desteğiyle, hem eski yöntem olan ve ‘kırklık’ adı verilen makasla hem de teknolojinin gelişmesiyle birlikte havalı makinalarla koyun kırkma işlemlerini yapıyor.
Çocuklarıyla birlikte sabahın erken saatlerinde işe koyulduklarını belirten Kara, “Günde sabah akşam olmak üzere iki kere sağıyoruz. Ayrıca içeride besi işimiz de var. 5 oğlum var ve çoban almıyorum birlikte bu işi yapıyoruz. Çoban almamamın sebebi, hem mesleğin zor olması hem de para kazanmasının zor olmasıdır. Devletimizden destek alıyoruz ve o konuda rahatız. Günde hemen hemen 30 tane koyun kırkıyoruz. Kendimizi zorlamıyoruz ve fırsat buldukça kırkıyoruz. Benim de 400 civarı koyunum var ve her sene kendi gücüme göre arttırıyorum” dedi.