'İnmede ilk dört buçuk saat çok önemli'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Aytaç,  'İnme' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

'İnmede ilk dört buçuk saat çok önemli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doç. Dr. Emrah Aytaç, inmenin her yıl 17 milyon insanı etkilediğini ve her yıl 6 milyon insanın inmeden dolayı hayatını kaybettiğini, her bir dakikada yaklaşık altı kişinin inme nedeni ile hastanelere başvurduğunu, inmenin ani gelişen anlama, konuşma bozukluğu, denge kaybı, konuşmada sıkıntı, kol ve bacakta kuvvet kaybı ile gelişen bir tablo olduğunu, inmenin çok önemli bir hastalık olduğunu, inme geçiren bir hastada her bir dakikada milyonlarca beyin hücre kaybı meydana geldiğini ve bu sebeple inme bulgularının erken tanınması ve erken müdahale edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Dr. Aytaç, ani gelişen ağızda kayma, kol ve bacakta güçsüzlük, denge kaybı, anlama bozukluğu, konuşma bozukluğunun inmenin erken semptomları olduğunu, genelde inme semptomu olduğunda halk arasında en büyük yanlışın hastaya sarımsak soğan yedirme, soğuk duşa sokmanın yanlış bir algı olduğunu dile getirdi.

Dr. Emrah Aytaç, ‘inme geçiren bir hastada ilk dört buçuk saatin çok önemli olduğunu’  özellikle tıkayıcı tipte ilk dört buçuk saatte gelen hastalarda pıhtı çözücü ilaçlar verilerek pıhtının çözülmesini sağladıklarını, daha büyük damar tıkanıklığı olan hastalarda pıhtı çözücü ilaçla beraber hastanın hemen anjiyo ünitesine alınıp tıkalı beyin damarının açılmasının sağlandığını ve bu şekilde hastaların kalıcı inmeden kurtulma imkânlarının olduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Emrah Aytaç, inme geçirmeden inmeden koruyucu tedavilerin çok önemli olduğunu, hipertansiyonun kontrol altına alınması, sigaranın bırakılması, diyabetten korunulmasının inme gelişiminde çok ciddi oranda azalmalara yol açtığını söyledi.