Milletvekili Erol, Bakan Ersoy'a Elazığ Müzesi'ni sordu

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin restorasyonu ve ziyaretçi alımına kapalı olmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Milletvekili Erol, Bakan Ersoy'a Elazığ Müzesi'ni sordu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın tek müzesi olan Arekloji ve Etnografya Müzesi’nin 18 Ağustos 2016 tarihinde meydana gelen terör saldırısında hasar aldığı ve daha sonra 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremle birlikte ağır hasarlı olarak tespit edilmesi nedeniyle ziyaretçi alımını durdurmuştu. 2017 Kasım ayında başlayan restorasyon çalışmaları üzerinden Müzesi 18 Ağustos 2016 tarihinde Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen terör saldırısında hasar almış, 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi'nde AFAD'a göre orta hasar, Rölöve Müdürlügü'ne göre ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Elazığ’ın tek müzesi konumunda olan alan 2017 Kasım ayında başlatılan tadilat çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapanmıştır. Ancak bu geçici kapanma, restorasyon ve tadilat çalışmalarının bir türlü tamamlanmaması nedeniyle 5. yılını doldurmak üzeredir.

Elazığ’ın tek ve kapalı olan müzesi ile ilgili restorasyon çalışmalarının neden tamamlanmadığını CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu. Erol, Bakan Ersoy’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Milletvekili Erol’un Bakan Ersoy tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“30 Nisan 1965 Yılı'nda, Harput Mahallesi'nde bulunan Alacalı Mescit'te kurulan "Harput Müzesi" Elazığ'daki ilk müze olarak bilinmekle beraber, Keban ve Karakaya Barajı Projeleri dahilinde gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ve kazılar sırasında ortaya çıkarılan eserlerin teşhiri ve muhafazası için mevcut bina yetersiz kalınca 1971 yılında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kampüsü içerisinde yeni müze binası inşasına başlanılmış ve söz konusu bina 28 Temmuz 1982 yılında "Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi" olarak hizmete açılmıştır. 

Elazığ Müzesi, Elazığ ile Bingöl illerindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarından sorumlu bir bölge müzesi konumundadır. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde Paleolitik, Neolotik, Kalkolitik, Tung (Protto Hurri-Hitit), Demir, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait 15.238 adet arkeolojik, 5.310 adet etnografik, 10.887 adet sikke olmak üzere toplam 31.435 adet envantere kayıtlı eser mevcuttur. 

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 18 Ağustos 2016 tarihinde Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen terör saldırısında hasar almış, 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi'nde AFAD'a göre orta hasar, Rölöve Müdürlügü'ne göre ağır hasarlı durumdadır. Müze, 2017 Kasım ayında başlatılan tadilat çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapanmıştır. 

Bu bağlamda;
1) Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2022 yatırım programına alınmasına rağmen inşaatla ilgili henüz bir çalışma başlamamıştır, müze ile ilgili çalışmalar hangi aşamadadır?
2) Altı yıldır kapalı olan ve Elazığ'daki tek müze durumundaki Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin ne zaman açılması planlanmaktadır?”

Milletvekili Erol, Bakan Ersoy'a Elazığ Müzesi'ni sordu