Milletvekili Erol, Enerji Bakanı'na çağrıda bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'e 'Maden ihalesini iptal et' çağrısında bulundu.

Milletvekili Erol, Enerji Bakanı'na çağrıda bulundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan madenin rezervinin çıkartılması ve işletilmesiyle ilgili gerçekleşen ihaleyi Cengiz Holding bünyesinde bulunan Port Madencilik A.Ş. kazanmıştı. İhaleyle ilgili TBMM’de basın toplantısı yapan Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı bu ihaleyi iptal ederek sözleşme ve şartnameyi sahanın sondajları bittikten sonra bütün katılımcılara bilgi vererek gerçek değer üzerinde bir ihalenin yapılmasıyla ilgili bir sürecin başlatılması lazım” dedi.

Elazığ’da maden rezervlerinin çıkarılması ve işletilmesi ile ilgili 21 Nisan'da gerçekleştirilen ihaleyi Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Cengiz'in ortağı olduğu Port Madencilik Ticaret A.Ş. kazanmıştı. Ankara 13. İdare Mahkemesi, ‘ihale kararı, şartnamesi ve ihale ilanın yürütmesinin durdurulması’ talebiyle açılan dava sonucunda ihalenin iptal edilmesi kararını almıştı. Daha sonra İdare Mahkemesinin iptal kararı Danıştay’a taşındı ve yapılan itirazlar sonucunda ihalenin iptal kararı bozuldu. Dün 2 milyarlık maden ihalesiyle ilgili CHP Grup başkanvekili Özgür Özel ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol mecliste ortak basın toplantısı yaptı.

"ŞEFFAF BİR İHALE YAPILMADI"

Maden ihalesinde kamunun zarara uğratıldığını belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, maden ihalesinde kamu zararı olduğunu belirterek, “Bu cumhuriyet tarihimizin en yüksek bedelle ihale edilen maden alanı. Buradaki maden rezervi stoku yaklaşık 30 milyar dolar. Burası madencilik ihale mevzuatına göre de  ihale edilmiş bir yerde değil. Şartlar ve koşullar üç defa değişti ihale üç defa iptal edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi ve bu işe iki firmadan başka firmanın girmesi yitirildi. Katılımcı, şeffaf ve herkesin girebileceği boyutta bir ihale yapılmadı” diye konuştu.

"BAKANLIK İHALEYİ İPTAL ETMELİ"

Ülkenin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu bu dönemde daha yeni 41 canımızı kömür ocağında kaybettiği bir dönemde ülke ekonomisine değer katacak 30 milyar dolarlık bir maden ocağını bu şekilde peşkeş çekilmesi ilin milletvekili olarak da bu konudaki duyarlılığımızı daha farklılaştırdı. İlan çıktığı günden bugüne kadar işin sürecini takip ediyoruz. Burada şuanda kamu zararı oluşmuş durumda. Çünkü işi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay da yerel mahkemenin kararını iptal etti. Danıştay’a bakanlıktan doğru bilgiler gitmedi onun içinde suç duyurusunda bulunacağız. Nisan ve Ekim ayı arasındaki geçen zamandan dolayı paranın değer kaybetmesinden kaynaklı inanılmaz bir kamu zararı oluştu. O gün 150 milyon dolar bedelle orayı vermişken bugün 119 milyon dolara düşmüş bir bedel olarak firma verecek ve burada artık kamu zararı oluşmuş. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı bu ihaleyi iptal ederek sözleşme ve şartnameyi sahanın sondajları bittikten sonra bütün katılımcılara bilgi vererek gerçek değer üzerinde bir ihalenin yapılmasıyla ilgili bir sürecin başlatılması lazım” ifadelerini kullandı.