Nakliyecilik sektörü sıkıntı içinde

Elazığ Nakliyeciler Kamyoncular ve Tırcılar Derneği Başkanı Harun Gençtoy, yeni kurulan dernekleri ve nakliyecilik sektörünün yaşadığı sorunlar hakkında bilgiler verdi.

Nakliyecilik sektörü sıkıntı içinde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DERNEĞİ KURMA AMACIMIZ SEKTÖREL SORUNLARIMIZI DİLE GETİRMEK

ELNAKDER Başkanı Harun Gençtoy, Dernek kurmamızın en önemli nedeni nakliyeci (komisyoncu) esnafı ve taşımacılık yapan şoför esnafının sektörel sorunlarını dile getirmek ve çözümüne yönelik faaliyetlerde bulunmak adına yönetim kurulu üyelerimizle birlikte derneği kurduklarını söylediler.

BAŞKAN GENÇTOY SEKTÖRÜN YAŞADIĞI SORUNLAR HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Elazığ Nakliyeciler Kamyoncular ve Tırcılar Derneği Başkanı Harun Gençtoy, sektörde Elazığ’ da ve ülke geneli yaşanan sorunlar hakkında bilgiler verdi.

NAKLİYE FİYATLARINA DÜZEN VE DENGE İSTİYORUZ

Başkan Gençtoy,“Nakliyecilik ve taşımacılık sektöründe Ülke genelinde belirli bir sabit ücreti yok. Nakliye fiyatlarına düzen ve denge istiyoruz. Dışarıdan gelen kamyon ve tır şoförü esnafı ilimize getirdiği üründen sonra memleketine gideceği için kendi memleketine veya yakın olana illere, aracın yakacağı yakıt ücretinin altında fiyatlara taşımacılık yapıyor. Burada en büyük sorumluluk ilimizde bulunan yükünü, malzemesini gönderen firma sahiplerine düşüyor.

İŞVEREN İŞLETME SAHİPLERİ ELAZIĞ NAKLİYE FİRMALARIYLA ÇALIŞMALARINI İSTİYORUZ

“Taşımacılıkta öncelikle Elazığ nakliye firmalarını tercih etmeleri lazımdır. Bizler zaten çok uygun fiyatlara taşımacılık yapıyoruz. Ama dışarıdan gelen nakliyeci kamyon ve tır şoförleri firmalara telefonlarını vererek çok ucuz fiyatla yük taşıyorlar. İl dışında yani Ülkemiz genelinde firmalar nakliye ve taşımacılıkta öncelikle kendi esnafını tercih ediyorlar. Bizler kurduğumuz derneğimizle bu duruma çözüm bulmak için elimizden geleni yapacağız. Dernek olarak Elazığ firmalarımızla görüşmelere başladık. Firmalarımızdan ricamız ürettiği malzemeyi, yükünü, eşyasını öncelikle Elazığlı nakliyeci firmalarına iş bildirimi yapmalarıdır. Nakliyeci esnafı da, kamyon ve tır şoförü esnafına iş yönlendirmeleri yaparak sevkiyatların birlik beraberlik içerisinde yürütülmesidir”.

AKARYAKIT İNDİRİMİ İSTİYORUZ

“Mazot fiyatları esnaflarımızı çok mağdur ediyor.5 yıldır nakliye fiyatları aynı olmasına rağmen mazot fiyatları yüzde 50 yükseldi. Örnek olarak 5 yıl önce Ankaraya gönderdiğimiz bir tırın fiyatı şimdiki fiyatımızdan dahada aşağı gönderiyoruz. Kamyoncu ve Tırcı esnafımız zararına çalışıyor. Borçlarını ödeyemiyor. Evine ekmek götüremiyor”.

BELGELERİN DENETİMLERİNİN YAPILMASINI İSTİYORUZ

“Nakliyeci esnafına, kamyon ve tır şoförü esnafına Ulaştırma Bakanlığınca parasal değeri yüksek mevlalara belgeler veriliyor. Almazsan bu mesleği yapamazsın deniliyor. Ama denetimi ve takibi tam anlamıyla yapılmadığı için bu mesleği belgesi olanda yapıyor olmayanda yapıyor.K1 belgesi sahibi olan firmalar, araçlar yurtdışı çalışamazken Yurtdışına çalışan lojistik firmalar, C2 belgeli firmalar yurt içerisinde çalışmaları yasak olmasına rağmen yurt içerisinde taşımacılık yapıyorlar ve C2 belgelilere uygulanan akaryakıt indiriminin yanı sıra yurt dışından da ucuza aldığı akaryakıtla yurt içersinde ucuz fiyatlara taşımacılık yaparak nakliye fiyatlarını düşürüp yurt içerisinde çalışan şoför esnafını zarara uğratıyorlar. Devlet büyüklerimizden taşımacılık sektörüne bir düzen getirmelerini, Ulaştırma Bakanlığınca verilen belgelerin işlevine göre taşımacılık yapılmasını ve verilen bu belgelerin denetlenmesini istiyoruz”.

NAKLİYE BEDELİNİN BANKA HESABINA YATIRILMASI KAMYON VE TIR ŞOFÖRÜ ESNAFIMIZI MAĞDUR EDİYOR

“İşveren firmaların, Şirketlerin düşük Mevlalı nakliye bedelini dahi hesaba yatırmalarından dolayı kamyoncu ve tırcı esnafı çok mağduriyet yaşıyor. Haliyle kamyoncu ve tırcı esnafının iş aldığı Nakliyeci komisyoncu esnafıda bu mağduriyeti yaşıyor. Şoför esnafının cebinde yeri geliyor yemek yiyecek veya mazot alacak parası yok yükü teslim ediyor. Firma sahibi nakliye bedeli hesaba havale yapılacak diyiyor. Üç gündemi yatar bir hafta damı yatar on beş gündemi yatar artık işveren firmaya kalmış. Bu probleminde çözüme kavuşması gerekiyor”.

ARAÇLARIN YÜKLEDİĞİ YÜK AĞIRLIĞI TONAJLARININ DENETİM İSTASYONLARI TARAFINDAN DENETİMLERİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ

“Kamyonların ve tırların yükleyebileceği yük ağırlığı yani tonajları vardır. Kendilerine müsaade edilen tonajın üzerinde yük atamazlar. Maalesef birçok kamyon ve tır şoförü esnafı para kazanamadığından dolayı iki aracın alabileceği yükü bir araca yükleyip kendi aracının tonaj hakkının çok çok üzerinde yük atıp taşımacılık yapmaktadır. Şehirlerarası Yol kenarlarında araçların tonajlarını kontrol etmek amaçlı Ulaştırma Bakanlığının denetim istasyonları vardır. Bu istasyonlarda denetimlerin sıklaştırılıp sürekli denetim yapılmasını ve bağlantı yollarından kaçak geçişlerin engellenmesini istiyoruz. Ülke genelinde nakliyeci esnafı, kamyon ve tır şoförü esnafı çok zor durumda. Nakliye fiyatlarının düşük akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, birkaç gündür bazı illerde nakliyeci esnafının iş vermeme, kamyon ve tır şoförü esnafının araçlarıyla yolları kapatması ve araç kontaklarını kapatma gibi eylemler yapılmaktadır. Bu eylemler sektörün can çekiştiğinin bir göstergesidir. Devlet büyüklerimizden arzımız sorunların ivedi bir şekilde çözüme kavuşmasıdır.  Aynı zamanda işletme müdürlüğünü yaptığım Elazığ Park Nakliyeciler Sitesi Kamyon ve Tır Garajı, ilimizde dağınık olan nakliyecileri bir araya getirerek birlik ve beraberlik oluşmasını sağladı. Bu projeye destek veren herkese çok teşekkür ederiz. Bu işletmenin atıl durumda kalmaması ve Elazığ a fayda sağlaması için (bu yatırımın artık var olduğunun Elazığ’a yük olmak için değil Elazığ dan yük almak için yapıldığını ) Desteklerinin devamını bekleriz.Sitede esnafların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak işletmeler mevcut durumdadır. Bizler site yönetimi olarak esnaflarımızın her zaman yanındayız. Bizler bu sitede bir aileyiz. Ayrıca Ülkemiz genelinde Nakliyeciler sitesi kamyon ve tır garajı işletmeciliğini şahıslar yapar.  Şehrine memleketine faydalı iş yapan bir çivi çakan insanlardan Allah razı olsun.  Kamyon ve tır şoförü esnafımızın isteği üzerine uygun fiyata aylık abonelik sistemi getirdik. Şehir merkezinde mahalle ve sokak aralarına araçlarını park eden kamyon ve tır şoförü esnafımıza işletmemiz her zaman açıktır. Kendileri için yapıldı bu yatırım”.

ESNAFIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Elazığ Nakliyeciler Kamyoncular ve Tırcılar Derneği (ELNAKDER) Başkanı Harun Gençtoy her zaman esnafların yanında olduklarını ifade ederek “Dernek olarak İşveren işletme sahipleriyle, Nakliyeci ve Şoför esnafımızla Yerel Yöneticilerimizle, Ticaret ve Sanayi Odamızla, Elazığ Şoförler Cemiyetimizle Türkiye Nakliyeciler Federasyonumuzla, Konfederasyonlarımızla Ulaştırma Bakanlığımızla, Başbakanlığımızla ve Cumhurbaşkanlığımızla koordineli bir şekilde çalışmayı hedef seçip sektörel sorunları dile getirmek ve çözümüne yönelik faaliyetlerde bulunmak için çaba göstereceğiz” dedi.