Prof. Dr. Feyzi Bingöl: İstanbul'da 7 üzerinde deprem riski var
Yer bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Marmara'da 250 yıllık periyodun dolduğunu belirterek, tek parça kırılma halinde 7'nin üzerinde bir depremin yaşanabileceğini söyledi.
Yer bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Kanal Fırat televizyonunda İstanbul depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Marmara Denizi'nde 23 Nisan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, Adalar’ın kuzeyinden geçen bir fay hattında oluştuğunu belirten Bingöl, "Bu bölgede 100 kilometrelik kırılmamış bir alan var. 23 Nisan'daki depremle 15 kilometrelik bir kırılma oldu ancak büyük bir deprem riski devam ediyor," dedi.
Bingöl, Marmara’daki fay hattının yılda ortalama 2 santimetre hareket ettiğini ve büyük depremlerin ortalama 250 yılda bir meydana geldiğini vurguladı.
1766 yılında yaşanan büyük depremin ardından 260 yıl geçtiğine dikkat çeken Bingöl, bu nedenle Marmara’da büyük bir deprem beklendiğini ifade etti.
Orta Marmara'nın alt kısmının kırılmaya müsait olduğunu belirten Bingöl, kırılmanın parça parça mı yoksa tek seferde mi olacağının önemli olduğunu söyledi. "Parça parça kırılırsa 7 büyüklüğünde bir deprem görmeyiz. Ancak tek parça kırılırsa 7'nin üzerinde bir deprem meydana gelir," ifadelerini kullandı.
Depremin zamanlamasına ilişkin kesin bir tahminde bulunmaktan kaçınan Bingöl, "Deprem olacak, ancak ne zaman olacağını kesin olarak söyleyemeyiz. İhtimal yüzde 47-50 civarında," dedi.