'Radyasyon, hayati bir öneme sahiptir'

Fırat Üniversitesi Hastanesinde görevli sağlık çalışanlarına yönelik 'Radyasyon Güvenliği ve Radyasyondan Korunma' konulu eğitim sunumu gerçekleştirildi.

'Radyasyon, hayati bir öneme sahiptir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Oflaz, 'Enerjinin uzayda ya da maddesel ortamda yayınlanması ve yayılması olarak tanımlanmakta olan radyasyon günlük yaşamımızın bir parçasıdır’ dedi.

Oflaz, 'Hayatımızı sürdürmemiz için gereken enerjinin asıl kaynağının güneş olduğunu ve güneşin de en büyük radyasyon kaynağı olduğunu düşünürsek ‘radyasyon aslında hayati bir öneme sahiptir. Radyasyon yerkürede toprağın yapısında radyoaktif kaynaklarda, atmosferde kozmik radyasyon şeklinde doğal olarak bulunmasının yanı sıra yapay olarak medikal teşhis ve tedavi yöntemlerinde de karşımıza çıkmaktadır’ şeklinde beyanda bulundu.

Dr. Uğur Oflaz, ‘hastanelerin radyoloji, radyoterapi, nükleer tıp, kardiyoloji ve ameliyathaneler gibi bölümlerinde radyasyondan faydalanılmakta olup, bu alanlarda kullanılan radyasyon, türüne, enerjisine ve miktarına göre ortamda bulunan kişilerde olumsuz etkiler oluşturabilmektedir’ dedi.

"HER YIL PERİYODİK OLARAK EĞİTİM ETKİNLİĞİ DÜZENLENMEKTEDİR"

Oflaz, 'Bu nedenle hastanemizde görevi gereği radyasyona maruz kalan personelin radyasyondan korunma konusunda gerekli bilgiye sahip olması ve radyasyon güvenliği kültürüne ulaşması için her yıl periyodik olarak eğitim etkinliği düzenlenmektedir' diyerek sözlerine devam etti.

Dr. Uğur Oflaz, tarafından hastane çalışanlarına verilen eğitimde temel radyasyon bilgisi, radyasyondan korunma yöntemleri ve radyasyonun biyolojik etkileri konularında katılımcılara bilgi aktarımı sağlanmıştır.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitim sunumuna çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.