'Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık'

Putin, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyasını mağlup edişinin yıl dönümünde, Kızıl Meydan'da konuşma yaptı.

'Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları öncesinde tebrik mesajı yolladı. Eski Sovyet Cumhuriyetleri'ne gönderilen mesajda 'nazizm' vurgusu yapan Putin,"İkinci Dünya Savaşı'nda yenilenlerin ideolojik mirasçılarının rövarşı kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Putin'in mesajı Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri ile Özbekistan'a bağlı Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri'ne de gönderildi. Rus lider, Ukrayna ve Gürcistan vatandaşlarını ayrıca kutladı.

''UKRAYNA'DA YAPMAMIZ GEREKENİ YAPTIK''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zafer Günü konuşmasında, NATO'nun Rusya topraklarına el koymayı amaçladığını söyledi. Ukrayna'da ise yapmaları gerekeni yaptığını söyleyen Putin, Rus askerlerinin kendi toprakları için savaştığını söyledi. “Düşmanlarımıza karşı savaştık, birçok savaş verdik” diyen Putin, sözlerine şöyle devam etti:

''Şimdiye kadar düşmanlarımızla birçok savaş verdik. Ordumuzun cesaretinden ve savaşa katılanların çocukları ve torunlarının cesaretlerinden biz de övünüyoruz. Küresel savaşın dehşetini durdurmak için elimizden geleni yapma görevimiz var. Rusya hep denklik ilkesini savunmuştu.''

''UKRAYNA NÜKLEER SİLAH PLANLARI YAPIYORDU''

''Donbas'ta topraklarımızı ele geçirmek istediklerini biliyorduk. Ukrayna'nın nükleer silah planları vardı, NATO çevremizde yayılıyordu. Bu ülkemiz için bir tehdit haline gelmişti. Bölgede askeri altyapıyı her geçen gün artırdılar. Sınırlarımıza her gün daha çok yaklaştılar. Tehlike her gün artıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık.''

''Sovyetlerin çöküşünden sonra ABD eşsiz bir durumdan bahsetti ancak yanılıyorlar. Rusya Sovyetler Birliği'nden ayrı bir karaktere sahip. Biz aynı ülke değiliz. Batı zafer için çok çalışmış olan Rusyaların çabalarını boşa çıkarmak istiyorlardır.''

''Batı Rusya'yı dinlemek istemedi, başka planları vardı. Rusya askerleri ve Donbas askerleri kendi toprakları için savaşıyor. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı'nın verdiği dersleri asla unutmamalıyız. Bugün bizler için hayatını kaybedenleri anıyoruz. 2014'de Odessa'da ölenleri de anıyoruz, Neo-Nazi'lerin elinde can verenleri de anıyoruz.''

''ZAFER GÜNÜ''

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın yenilgiye uğratıldığı gün her yıl 'Zafer Günü' olarak kutlanıyor. Avrupa'da 8 Mayıs'ta kutlanan 'Zafer Günü' Rusya'da saat farkı nedeniyle 9 Mayıs'a denk geliyor.

'Zafer Günü' Rusya'da her sene başkent Moskova'da Kızıl Meydan'da askeri geçit töreniyle kutlanıyor. Bu yıl ise Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle tüm gözler Kızıl Meydan'da... Putin'in konuşması merakla bekleniyor. Rus lider, Ukrayna'yı işgalin başından beri 9 Mayıs'ta Ukrayna'da zafer ilan etmeyi planlıyordu. Fakat Rus ordusu, Ukrayna'da zafer ilan edebilecek bir ilerleme sağlayamadı.