Coşkun Bulut

Çocukların ufku nasıl açılır?

Coşkun Bulut

ÇOCUĞUMUZU TANIYALIM

Çocukların ufkunu açmak noktasında ilerleme kaydedebilmek için öncelikle çocuklarımızın düşünce yapısını bir örnekle açıklayalım: Çocukların beyni ile yetişkinlerinki arasında hiçbir fark yok aslında. Evet, birçok insanın da tahmin edebileceği gibi çocuklarımızda tecrübe eksikliği var. Örneğin yetişkin bir insan sobaya elini uzatmazken bir çocuk sobanın üzerine hiç çekinmeden elini koyabilir. Bu onun beynini kullanamamasından değil; soba hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasından ve henüz sobayla tanışmamasından kaynaklıdır. Yani bilgi ve tecrübe eksikliği diyebiliriz. Kısaca şunu belirtmek isterim ki çocuk beyni yer altında saklı kalmış madenken, yetişkinlerin beyni yer üstüne çıkmış madendir. Yani çocuklarımız işlenmeyi bekleyen ham bir madendir. Onları doğru işlersek ileride gün yüzüne çıkacak çok değerli birer cevher haline gelirler.

YORUM GÜCÜNÜ ARTTIRALIM

Çocuklarımızın yorum gücünü arttıracak çeşitli etkinlikler yapmalıyız. Farklı durumlar karşısında yorum yapma yeteneğini geliştirmeliyiz. Belki ilk başlarda konuştukları size çok mantıklı gelmeyecektir. İşte tam da burada size ihtiyaç var. Sizlerin doğru yönlendirmeleriyle daha güzel konuşmalar yapmaya başlayacaklardır. Bir çocuğa “Büyümüş de küçülmüş sanki!” demeyenimiz yoktur herhalde. Bu sözlerin söylenme sebebi aslında çocuklar için tecrübe ve bilgi eksikliği söz konusu olmayan durumlarda çocukların zekâsını kullanarak yaptıkları yorumlar için geçerlidir. O hâlde bizler ne yapmalıyız? Çocukların yaşına uygun, hayal güçlerini tetikleyecek, resimleri bol kitaplarla onları konuşturmaya çalışmalıyız. Resimde gördüklerini çok basit şekilde ifade edebilir çocuklar. Bu durumda “5N1K” sorularıyla çocuklarınızı yönlendirin fakat sizce uygun olan ifadeleri söylemeyin. Bunu yapmanız onların hayal güçlerini baltalayacaktır. Yapmanız gereken sadece sorular sorarak düşünce yapısını geliştirmek ve yorumlarını daha da güçlendirmek ve hayal güçlerini arttırmaktır. Kitaptaki yazıları hiç okumadan ve okutmadan ona sadece resimleri göstererek kitabı anlamasına ve içindekileri tahmin etmesine yardımcı olun. Sonra biraz okuyup resimlere geldikçe durup sorularla yönlendirin, ilerisi hakkında tahminlerini sorun. Metni okutun önce resimlerle yazılanlar arasında bağlantı kurmasını isteyin ve eksiklik olup olmadığını inceletin. Matematikle bağlantı kurmasını isteyin. Sayılarla da olsa mutlaka bir bağlantı kurdurun. Hayat Bilgisi veya Sosyal Bilimler dersleriyle anlatılanları ilişkilendirsin. Yani günlük hayatla bağlantı kursun.

ZEKÂ OYUNLARI OYNASIN

Zekâ oyunları oynayan çocuklar strateji geliştirip oyunu kazanmak için kendilerini motive edeceklerdir. Bu da düşünce yapılarını geliştirecektir. Burada kastettiğimiz tabi ki sürekli aynı oyunları oynaması değil. Elden geldikçe farklı oyunlar oynamalıdır. Bilgisayar oyunları da veli kontrolünde oynanabilir fakat teknolojik aletlere sağlığı için aşırı bağlanmaması her zaman için iyidir. Bu noktada satranç gibi oyunları oynaması daha çok tercih edilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları