Aziz Sancar'dan önemli keşif

Prof. Dr. Aziz Sancar, beyindeki tümörün tedavisinde kullanılabilecek önemli bir çalışma gerçekleştirdi.

Aziz Sancar'dan önemli keşif
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin tümörü için önemli bir araştırmaya imza attı.

Sancar, EdU ismi verilen molekülün, sinir hücrelerine zarar vermeden beyindeki tümörün tedavisinde uygulanabileceğine dair bir çalışma yaptı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sancar verdiği röportajda ''EdU molekülü, sağlam DNA'da, sanki DNA hasara uğramış gibi etki yapıyor ve onarım mekanizmasını harekete geçiriyordu! Böyle bir etki beklemiyorduk! Sebebini araştırdık. Bozulmamış sağlam hücrelerin bulunduğu besi ortamına EdU molekülü koyduk ve baktık ki hücre onarım mekanizmasını çalıştırarak bu molekülü durmadan kesip çıkartıyor. Çıkarılan molekül serbest kalınca tekrar genoma giriyor, hücre onu tekrar kesip dışarı atıyor ve kör döngü böyle devam ediyor. Sonunda EdU ile başa çıkamayan hücre ölüyor (apoptoz).

EdU molekülünün orta derecede zehirleyici etkisi (toksik) olduğu biliniyordu. Ama bu etkinin mekanizması bir sırdı. Şimdi burada hücreyi kesin nasıl öldürdüğünü çözdük. Daha önce EdU'nun Kanser hücrelerini öldürdüğüne dair kanıtlar vardı, ancak garip bir şekilde, hiç kimse bu sonuçları takip etmedi. Şimdi bile laboratuvarlarda binlerce biliminsanı DNA'yı incelemek için EdU'yu kullanıyor, ancak bu molekülün DNA'da hasar yaratarak öldürücü etki yaptığını bilmiyor." ifadelerini kullandı.