Elazığ'da 3 Mayıs Türkçülük Günü konferansı

Elazığ Türk Ocağı 3 Mayıs Türkçülük Günü münasebetiyle konferans düzenledi.

Elazığ'da 3 Mayıs Türkçülük Günü konferansı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediyesi Bünyamin Eroğlu Kültür ve Kongre Merkezinde tertip edilen konferansa yüksek ilginin olduğu görüldü.

Özellikle akademik camia tarafından dikkatle takip edilen etkinlik istiklal marşının akabinde Türk Ocakları Elazığ Şubesi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Haykır’ın 3 Mayıs Türkçülük Günü’nün tarihi önemine binaen verdiği açılış konuşması ile başladı.

Haykır’ın katılımcıların 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü kutladığı konuşmasının sonrasında, “Dil Kimlik İlişkisi ve Türk Dünyasında Ortak Dil Meselesi” başlığında konferansını vermek üzere Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran kürsüye çıktı.

Dil ve kimlik ilişkisi üzerine detaylı bilgiler veren Buran, ortak dilin önemi üzerinde durdu. Ortak dil sorununun bütün Türk topluluklarının meselesi haline gelmesinin önemine değinen Buran, farklı yazı ve konuşma diline sahip Türk toplulukları arasında gelişecek ortak bir dilin, Türk dünyasını; siyasi, sosyal ve kültürel alanda daha etkin bir hale getireceğini öne sürdü. Ortak dil gelişiminin, ilerleyen süreçlerde ortak yazı dilinin de oluşmasına zemin hazırlayacağını belirten Buran, Türkiye Türkçesinin Türk dünyası içinde ortak dil olma potansiyeli üzerinde durdu.

Buran, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel potansiyeli düşünüldüğünde Türkiye’nin ortak dilin şekillenmesinde lider ülke olduğuna değindi. Konferans sonunda Prof. Dr. Ahmet Buran’a plaket takdimi yapıldı.