Elazığlı firmaların ihale mağduriyeti

Elazığ'da köy konutu ihalesi yerel firmaları mağdur ediyor.

Elazığlı firmaların ihale mağduriyeti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Elazığ’da inşa edilecek 1200 hafif çelik köy konutu için davetiye usulüyle ihale sürecini başlattı. Ancak, bu sürecin Elazığlı firmaların aleyhine olduğu iddiaları gündeme oturdu.

İhale, toplamda 1200 konutun yapımını kapsayan, 2 adet 300 konut ve 3 adet 200 konutluk gruplar halinde gerçekleştirilecek. Ancak, yüksek iş bitirme yeterliliği gerektiren bu büyük gruplar, birçok yerel firmanın rekabet etme şansını ortadan kaldırıyor. 

Yerel firmalar, konutların 50’lik gruplar halinde ihale edilmesi durumunda sürece dahil olabileceklerini ve böylece Elazığ’da istihdam sağlama imkanlarının artacağını belirtiyor. Ancak mevcut ihale şartları, Elazığlı firmaların kapsam dışı kalmasına neden oluyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün hangi firmalara davetiye gönderdiği ve bu firmaların hangi kriterlere göre belirlendiği ise açıklanmadı. Elazığ kamuoyu, bu süreçte yerel firmalara neden ayrımcılık yapıldığının ve ihalenin neden büyük gruplar halinde düzenlendiğinin açıklığa kavuşturulmasını bekliyor.

Bazı iddialara göre, belirli firmalar aranarak Elazığ Valiliği'nin ismi kullanılarak 300 konutluk yapım işinin verildiği belirtiliyor. Bu firmaların Elazığ dışından olduğu ve yerel firmaların dışarıda bırakıldığı ifade ediliyor.

Depremlerden büyük zarar gören ve Elazığ'a yatırım yapan yerel firmaların kapsam dışında tutulması haksız rekabet olarak değerlendirilirken, bu kararın arkasındaki irade merak konusu. Elazığ Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman’dan bu konuda inisiyatif alarak, yerel firmaların da sürece dahil edilmesi için adım atması bekleniyor.

Elazığ kamuoyu, bu haksızlığın giderilmesini ve yerel firmaların da ihale sürecine dahil edilmesini talep ediyor. İhale şartlarının Elazığlı firmalar lehine revize edilmesi, hem yerel ekonomiye katkı sağlayacak hem de adil bir rekabet ortamı yaratacaktır.