Keban Barajı ve Murat Nehri canlanıyor

Elazığ'da geçen yıl çekilen görüntüde tabelalar varken su yoktu. Ancak bahar yağmurlarıyla birlikte su seviyeleri yükselerek o tabelaların ötesine geçti, görsel bir dönüşüm yaşandı.

Keban Barajı ve Murat Nehri canlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçen yıl Elazığ'da yaşanan kuraklık, Keban Baraj Gölü Havzası ve onu besleyen Murat Nehri'nde su seviyelerinin belirgin şekilde düşmesine neden olmuştu.

Sahip olmak

Metrelerce su çekilen nehir, neredeyse kurumuş bir dereye dönüşmüş, nehir havzası kenarına yerleştirilen 'Bu alanda suya girmek, yüzmek tehlikelidir' tabelasının bile bulunduğu yerden artık su izi bile görünmez hale gelmişti.

Bu yıl kar yağışı az olmasına rağmen, bahar yağmurları etkisini sürdürdü.

Yağışlarla birlikte Murat Nehri ve Keban Barajı Gölü Havzası'nın debisi metrelerce yükseldi ve sular tabelalara kadar ulaştı.

Sahip olmak

Bir yıl önce tabelanın olduğu yerden su görünmezken, şimdi oluşan manzara sevindirici bir dönüşümü simgeliyor ve tabela yeniden anlam kazanıyor.

Aynı yerden farklı zamanlarda çekilen görüntüler, yağışların etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

"BURADA GEÇEN YIL DERE YATAĞIYDI"

Bölge halkından Mehmet Resul Yıldırım, Keban Barajı'nın son kot bölgesinde olduklarını belirtiyor ve şöyle diyor: "Bu yer, su havzası olarak bu yıl yükseldi. Ekilen mahsullerimizin tamamı suyun altında kaldı. Bu yıl geçen seneye göre yağışlar daha fazla oldu. Dolayısıyla su seviyesi yükseldi.

Sahip olmak

Burası geçen yıl dere yatağına dönmüştü. Su köprünün orada kalmıştı ama bu yıl yağışlar nedeniyle çok daha fazla arttı. Tahliye yolu vardı ancak suların fazla olması nedeniyle tahliye yolu da kapandı. Suların yükselmesi sevindirici bir durum. Büyük şehirlerde suyun tükendiği ve insanların susuz kalacağı söyleniyor ama Allah'a şükür burada su bol. Geçen sene kuraklık yaşandı, ancak bir önceki sene daha da kurak geçmişti."

Sahip olmak