Kırsal öğrenciler güneşi gözlemledi, maket uçak üretti

Elazığ'da hayata geçirilen 'Bir Çocuk Gelsin Uçağa Dokunsun' projesi ile kırsalda eğitim gören öğrenciler teleskopla güneşi gözlemledi, motor pervaneli maket uçak üretti.

Kırsal öğrenciler güneşi gözlemledi, maket uçak üretti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Elazığ Gençlik Merkezi koordinasyonunda ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, Elazığ’ın 10 ilçesi ve 20 köy okulunda bilim ve teknoloji alanlarındaki ilgiyi artırmayı amaçlayan 'Bir Çocuk Gelsin Uçağa Dokunsun' projesi hayata geçirildi. Proje, çocuklara yenilik yapma, problem çözme, mühendislik, analitik düşünme gibi becerilerin yanı sıra, mekanik el becerisi ve el-göz koordinasyonunu geliştirme fırsatı tanıyor. 

Son olarak Gezin köyündeki Vali Aydın Arslan Ortaokulu ve İffet Nusret Gülser İlkokulu ile Maden ilçesindeki Hazar İlk ve Ortaokulu’nda motor pervaneli maket uçak atölyesi, robot atölyesi, tasarım ve üretim atölyeleri, teleskop ile güneş gözlem etkinliği ve bilimsel deneyler atölyeleri düzenlendi. Atölyelerde uzmanlar, liderler ve gönüllüler koordinasyonunda deneyler yapan öğrenciler, keyifli vakit geçirdi. Şu ana kadar Karakoçan, Palu, Sivrice ve Maden ilçelerine bağlı köy okullarında gerçekleştirilen etkinliklerle birçok öğrenci, teknoloji ve gök bilimiyle ilk kez tanıştı ve bu alanlara ilgi duymaya başladı.

Gençlik Hizmetleri Müdürü Serkan Sis, proje hakkında bilgi vererek, “Bugün Maden ilçemizde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bilim ve gözlem etkinliğini, Gezin köyü ve Maden ilçesindeki ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik yaptık. Etkinliğimizi Elazığ Deneyap Atölyesi olarak 10 ilçe 20 okul projesi çerçevesinde yürütüyoruz. Bugün 5’inci okulumuzu ziyaret ettik. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında da dezavantajlı bölge, ilçe ve köy okullarında büyük bir festival etkinliği yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Gezin’de 3’üncü sınıfa giden Hasan Berk Yıldız, “Burada çok eğlenceli etkinlikler yaptık. Uçak yaptık, yanardağın nasıl patladığını öğrendik ve deney yaptık. Herkese teşekkür ediyorum. Meslek hedefimi sürekli değiştiriyorum ama şu an kaşif olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Hazar Ortaokulu öğrencisi Hasan Doğan, “Gençlik merkezinden geldiler, dolu dolu bir gün yaşadık. Başta güneş gözlemleme olmak üzere birçok etkinlik yaptık. İleride roket yapmak istiyorum, inşallah başarırım” dedi.

İlk kez teleskop ile güneşi izlediğini belirten öğrencilerden Yılmaz Günay ise mutlu olduğunu ifade ederek, gök bilimci olmayı hedeflediğini söyledi.