Otomobil satışlarına kademeli 'zam' geliyor

Türkiye'de otomobil satışlarına mayıs ayından itibaren kademeli olarak zam gelmesi bekleniyor.

Otomobil satışlarına kademeli 'zam' geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş dünya ekonomisinde birçok alanı etkilemeye devam ediyor. 

Savaş nedeniyle üretimde yaşanan maliyet artışları ve paladyum madeninin gelmemesi sonucu araçların fabrikadan çıkışına yıl sonuna kadar araçların fabrikadan çıkışına yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 25 zam gelmesi bekleniyor.

Sadece fabrikadan çıkış maliyeti olduğu belirtilirken, sektör temsilcileri piyasada asıl zamların mayıstan itibaren kademeli olarak başlayacağını düşünüyor.

Otomobil sektöründe fiyat artışları Ocak ayından bu yana yükselişini sürdürüyor. Yüzde 8 ve yüzde 20 arasında otomobillerin marka ve modellerine göre değişen fiyat artışları özellikle vergi dilimi değişen araçlarda daha fazla görüldü.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan konu ile ilgili, yıl sonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 oranında artmasının beklendiğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna savaşının zamlara büyük etkisi olduğunu dile getiren Gülan, "Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enflasyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yıl sonuna kadar otomobiller Türkiye'ye yüzde 25 zamlı gelecek" ifadelerini kullandı.

Gülan, Türkiye'deki vergi sistemi ve kura bağlı olarak bu oranın daha artabileceğine dikkat çekti.