Partilerde 14 Mayıs heyecanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıkladıktan sonra tüm siyasi partilerde hummalı bir çalışma yapılması gözlerden kaçmıyor.

Partilerde 14 Mayıs heyecanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kongre süreçlerini tamamlayan partilerin tek hedefi 14 Mayıs seçimlerinden zaferle çıkmak.

SANDIK GÖREVLİLERİ VE EĞİTİMİ

14 Mayıs seçimlerinin güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılması, parti oylarına sahip çıkılması amacıyla seçimlere girecek her siyasi parti, sandık kurullarında görevlendireceği temsilcileri belirleme ve eğitim verme çalışmalarını sürdürüyorlar.

Sandık güvenliğine çok önem vereceklerini dile getiren siyasi parti il başkaları, bu konudaki çalışmalarını titizlikle yürütüyorlar.

ADAY ADAYLARINA EŞİT MESAFE

Partiler, kendilerine milletvekilliği aday adaylığı için müracaatta bulunacak isimlere eşit mesafe olmak gibi bir duruşu benimsemiş durumdalar.

Süreç başlamadığı için partilere resmi olarak müracaatlar henüz yapılamadığı için, bazı isimler aday adaylıklarını medya başta olmak üzere değişik platformlarda kamuoyuna duyurdular.

Partilerden milletvekili aday adaylığı düşünen birçok isim ise bu niyetlerini kamuoyuna açıklamak için YSK’nın takvimini bekliyorlar.

Aday adaylarının birçoğu saha çalışmaları yanında parti organlarını ve il başkanlarını ziyaret ederek destek istiyorlar. Parti yönetimleri ise bu süreçte herhangi bir adayın yanında yer almak ya da öne çıkarmak gibi bir duruştan uzak durarak her adaya adayına eşit mesafede duruyorlar.

YASAL SÜREÇ 10 MARTTA BAŞLAYACAK

Muhalefet partilerinin destek vermeyeceklerini açıklamaları üzerine, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasına yönelik meclisten karar çıkmama ihtimaline karşın amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini kullanacak ve seçim sürecini başlatmak amacıyla 10 Martta Meclisi feshedecek.

Bu tarihten sonra anayasa gereği ülke 60 gün içerisinde seçime girecek.

YOĞUN MÜRACAAT BEKLENİYOR

14 Mayısta yapılacak seçimlerde tüm partilere yoğun milletvekilliği aday adayı müracaatı bekleniyor.
Ak Parti, bu seçimlerde de en çok müracaatta bulunacak parti konumunda. 

Ak Parti’yi İyi Parti izliyor. MHP’de de ciddi sayıda bir müracaat bekleniyor. CHP’de Gürsel Erol faktörü sebebiyle çok sayıda bir müracaat beklenmezken, olası bir millet ittifakının imkânlarından faydalanmak amacıyla CHP’den de önemli bir müracaat sayısı bekleniyor.

Millet ittifakına mensup küçük partilere verilen kontenjanların ilimizde kullanılması düşünülmüyor.

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun Elazığ’dan aday gösterilmesi konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teklif götürdüğünü ifade etse de bunun gerçekleşmesi çok mümkün gözükmüyor. Karamollaoğlu’nun İyi Parti listesinden memleketi Sivas’tan aday gösterilmesi bekleniyor. 

YENİDEN REFAH KENDİ ADAYIYLA SEÇİMLERE GİDİYOR

Her iki ittifaka kapısını kapatan ve seçimlere kendi logo ve adaylarıyla gireceğini açıklayan Yeniden Refah Partisi, Elazığ’da da kendi adayıyla seçimlere girme yönünde bir eğilim gösteriyor.

HDP, MİLLETVEKİLLİĞİNE YAKIN

İlimizde milletvekili çıkarma potansiyeline en yakın duran partilerden biri de HDP. 2018 seçimlerinde herhangi bir propaganda ve seçim çalışmaması yapmamasına rağmen 36 bin oy alan HDP’nin bu seçimlerde bilinen bir adayla girmesiyle milletvekilline oldukça yaklaşacağı ifade ediliyor.