SP İl Başkanı Akın: 'Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa'

İlimiz maden ilçesinde bulunan zengin maden rezervleri gündemden düşmüyor. İhale öncesi ve şartname etrafında yapılan tartışmalar ihale sonrasında da devam etti. 

SP İl Başkanı Akın: 'Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TUBA UYUR / Tartışmaların temelinde şartnameye konulmayan izabe tesisi ve ile ihalenin rekabet şartları oluşmadığı için az katılım sonucu iki firmanın yarışmasıyla az bir bedelle Cengiz Holding’in hülle ile kurup ortak olduğu Port Madencilikte kalması vardı.

İhale öncesi ETSO başkanı Asilhan Arslan ile AK Parti dışındaki tüm parti yetkilileri ile çok sayıda STK’lardan şartnamenin değiştirilmesine yönelik çağrılar yapılmış, Ak Parti milletvekilleri bu konuda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez başta olma üzere yetkililerle görüşmesine ve sözler verilmesine rağmen şartnamede Elazığ’da izabe tesisi kurma şartı ve maddesi  eklenmemişti.

İhalenin çok düşük bir bedelle yapılmasının ardından Elazığ Madenciler Derneği konuyu idari mahkemeye taşımız ve mahkeme kamu zararı gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı vermişi.

İlginçtir ki idari mahkemenin verdiği bu yürütmeyi durdurma kararını, ihaleyi alan firma değil, ihaleyi yapan ve kamu yararını gözetmesi gereken Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığının ilgili  kurumu MABEG, Danıştay’a taşımış, Danıştay da idari mahkemenin verdiği durdurma  kararını kaldırmış ve zengin maden sahası,  yasal ve nihai olarak Port Maddeciliği devredilmişti.

Bu kararın ardından ilimiz siyasileri tepkilerini dile getirerek, oluşan kamu zararının milletin kaynağı ve zenginliği olduğunu, böylesine önemli ve stratejik bir alanda ülkenin geleceğinin ipotek altına alındığını ifade etmişlerdi.
Bu konuda en çok açıklama yapan ve kamu zararının ne kadar büyük ve telafi edilemez olduğu gerçeğini rakamlarla ortaya koyan siyasi ise Saadet Partisi İl Başkanı Abdullah Akın oldu.

Akın geçtiğimiz gün yayınladığı mesajında şu görüşleri dile getirmişti: “Üzülerek ifade etmeliyim ki milletimizin zenginlikleri milletimizin cebine girmiyor. Milletimiz yoksullukla mücadele ederken, ekonomik bir bunalımla mücadele ederken, AK Parti’nin milletimize reva gördüğü budur. Göreve gelir gelmez AK Parti milletimizin dişinden tırnağından arttırarak yaptığı tüm fabrikaları satmıştır, madenleri özelleştirmiştir. 35 Milyar dolarlık rezervin 119 milyon dolara verilmesi kabul edilemez. Bu kararı alanları kınıyorum ayıplıyorum” 

Bu açıklamanın ardın sosyal medya hesabından ve yarın fabrika açılışı yapılacak yerli ve milli otomobil TOGG üzerinden bir mukayese yapan SP İl Başkanı Abdullah Akın şu bilgileri verdi:

“TOGG özel teşebbüs ile yapılıyor. Yatırım tutarı 3.7 milyar dolar. Devlet teşebbüsü değil. Elazığ’ın Maden ilçesinde Cengiz Holding’e  verilen maden rezervi 35 milyar dolar! Bu maden ise milletin malı.”
Saadet Partisi İl Başkanı Abdullah Akın’ın ifade ettiği rakamlara bakılırsa Maden ilçesinde bulunan  zengin maden rezervlerinden elde edilecek gelir,  şu an TOGG projesine harcanan bedelin 10 katı gibi yüksek bir kaynak,  halka değil bir firmaya peşkeş çekilmiş durumda.

Saadet Partisi İl Başkanı Abdullah Akın’ın çok çarpıcı ve TOGG gibi güncel bir projeye harcanan bedel ile maden kaynaklarının reel değeri üzerinden yaptığı mukayese akıllara Necip Fazıl’ın;
“Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.
 Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa”
 dizelerini akıllara getirdi.