Tahıl koridoru için imzalar İstanbul'da atıldı

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalandı.

Tahıl koridoru için imzalar İstanbul'da atıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES'İN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

"Bu kıtlık eşiğinde yaşayan halklar için çözüm getirecek anlaşmadır. Bu girişim hatırı sayılır oranda 3 limandan gıda ticareti yapılmasını sağlayacak. Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek. Bu anlaşma kolay şekilde sağlanmadı. Ciddi çabalar sayesinde, tüm tarafların uzun mesai sayesinde bu sonuca vardık. Buradaki kararlılık hiç olmadığı kadar önemli. Bu girişim uygulanmalı. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:

''Siz değerli dostlarımızı yeniden İstanbul'da misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Büyük bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Rus ve Ukraynalı meslektaşlarımızla her zaman irtibatta olduk, kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. BM Genel Sekreteri Sayın Guterres'in hazırladıkları taslakta takdire şayandır. Sayın Putin, ve Sayın Zelenski'ye de teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek gemilerin çıkışıyla tüm dünya nefes alacak. Bugün üzerinde mutabakata varılan metinle Afrika'dan, Ortadoğu'ya milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin sonlanmasına katkı sağlayacağız. Tarım ve gıda ürünlerinde dünya arz güvenliğinin temini önemlidir. İlave fiyat artışlarının önüne geçilecektir. Yine küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne de yardımcı oluyoruz''