Türkiye'nin kanayan yarası Meclis'e taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, her satırı ayrı bir önem içeren 5 maddelik soru önergesi ile Türkiye'in en büyük sorununu anlamlı bir günde Meclis'e taşıdı.

Türkiye'nin kanayan yarası Meclis'e taşındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlanacak. Ülkemizde bir türlü çözülemeyen bir sorun olarak görülen “Kadına Yönelik Şiddet”in ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar ve alınan önlemler ise merak konusu. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bu konuyu Meclis’e taşıdı. Erol, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle 5 maddelik soru önergesi verdi.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET" NASIL TANIMLANIYOR?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi'nde "Kadına Yönelik Şiddet" ister kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin; "kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayalı eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma" şeklinde tanımlanmaktadır.

"TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Türkiye'de kadına yönelik şiddet suçu her geçen gün daha da artmakta ve endişe verici rakamlara ulaşmaktadır. Somut adımlar atılması gerekirken kadına yönelik şiddetle mücadelede en kapsamlı sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilmesi, yetersiz cezalar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaratılması kadınların yaşam alanlarını gün geçtikçe daraltmakta ve kadınlar için her yer tehlikeli hale gelmektedir.

VERİLER HEM ÜZÜYOR HEM DE DÜŞÜNDÜRÜYOR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2023 yılı verilerine göre; Türkiye'de 2023 yılında 315 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. 2024 yılında daha şubat ayı bitmeden Türkiye genelinde 45, Elazığ'da ise 1 kadın daha öldürülmüştür.

EROL: "SOMUT ADIMLAR İVEDİ OLARAK ATILMALI"

Milletvekili Erol, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne sayılı günler kala tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ'da da kadına yönelik şiddete karşı tavizsiz şekilde mücadele edilmeli ve somut adımların ivedi olarak atılması gerekmektedir” diyerek bakan Yerlikaya’ya konuyla ilgili olarak şu soruları sordu:

“1. Elazığ'da, Ocak 2020 yılından bugüne kadar kaç kadın aile içi şiddet nedeniyle kolluk kuvvetlerine başvuruda bulunmuştur? Bu başvuruların sonucunda ne işlemler yapılmıştır? Bu başvuruların kaç tanesi yargıya intikal etmiştir?

2. Elazığ'da, kaç kadın Ocak 2020 yılından bugüne kadar can güvenliği nedeniyle koruma talebinde bulunmuştur? Kaçına koruma verilmiştir?

3. Elazığ'da, Ocak 2020 yılından bugüne kadar kaç kadın cinayeti işlenmiştir? Bu cinayetlerin faillerinden kaçı yakalanmıştır?”

4. Elazığ'da, kadına yönelik şiddet suçlarının sona ermesi ve kadın cinayetlerinin

önlenmesi adına bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

5. Elazığ'da, bugüne kadar İçişleri Bakanlığının projeye geçirdiği Kadına Destek Uygulaması (KADES) üzerinden kaç ihbar alınmıştır? Alınan ihbarlar doğrultusunda ne gibi işlemler yapılmıştır?"