Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerine dikkat!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, yaz aylarında UV ışınlarına maruz kalmanın cilt lekelerine ve yaşlanmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte güneşin cilde zararlı etkileri gündeme gelmeye başladı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, güneş ışınlarına aşırı maruz kalmanın kırışıklıklar, kahverengi lekeler ve güneş yanıkları gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Dr. Gülbiye Güler, yaz aylarında güneşten korunmanın cilt sağlığı için çok önemli olduğunu vurguladı ve şu bilgileri paylaştı: "Yaz aylarında güneş ışınlarının yoğun olması, açık havada ve deniz kenarlarında daha uzun vakit geçirilmesine bağlı olarak ciltte güneş lekeleri, çiller, lentigolar ve benlerde artışa neden olur. Güneşe bağlı lekeler, yüzde alın, yanaklar, burun sırtı ve üst dudakta sıklıkla görülür. Ayrıca ellerin üzerinde, ön kollarda, omuzlarda ve sırtta güneş lekeleri gözlenebilir. Yaz aylarında benlerde sayıca artış ve renklerinde koyulaşma olabilir."

Güneşe korunmasız yakalanmanın, cilt yaşlanmasının ana nedeni olduğunu ve güneş lekeleri olarak bilinen diğer uzun vadeli cilt problemlerine yol açabileceğini belirten Dr. Güler, "Güneş lekeleri daha çok, yüz ve eller gibi güneşi en çok gören cilt yüzeylerinde oluşur. Eğer lekeler çocukluk çağından itibaren varsa, bunlar çildir. Kışın belli belirsiz olup baharla beraber renkleri koyulaşır. En sık yüz bölgesinde görülür. Sarışın ve kızıl saç yapısına sahip olanlarda görülür ve genetik bir özelliğe sahiptir. Melasma ise yetişkinlerde ve daha çok kadınlarda görülür, sebebi tam olarak bilinmemektedir. Yüzde yerleşir; alın, yanaklar, üst dudak ve burun sırtında görülür. Koyu tenli kişilerde, gebelikte, hormon ilacı alanlarda ve demir eksikliği anemisi olanlarda görülme oranı daha yüksektir. Kuvvetli ışık yayan lambaların olduğu yerde çalışanlarda, bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçirenlerde de olabilir. Lentigo ise, 40 yaş üzeri yetişkinlerde görülen güneş lekeleridir. Çilden daha büyüktürler ve birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar büyüklükte olabilirler. Keskin sınırlı ve daha koyu kahve renkli olmalarıyla bilinirler. Halk arasında yaşlılık lekesi olarak da adlandırılır. Her mevsimde kalıcıdır ve yaz aylarında renkleri biraz koyulaşabilir. Lentigo, açık tenli insanların el sırtlarında, ön kollarda, yüzde, omuzlarda ve sırtlarında olur. Uzun süre araç kullananlarda güneş alan tarafta daha belirgin olur. Açık havada çalışan ve çok güneşlenen kişilerde yoğun olarak görülmektedir."

Dr. Güler, cilt kanserlerinin de asıl sebebinin UV ışınları olduğunu ve vücutta yeni oluşan, ani büyüyen düzensiz rengi olan benlerin mutlaka bir uzman hekime gösterilmesi gerektiğini belirtti. "Pigmentin derinliğine ve lekenin tipine göre farklı tedaviler uygulanabilir. Tedavi için güneşin olmadığı kış mevsimi tercih edilmelidir. Yeni oluşan lekeler kolay ve çabuk açılırken, uzun süreli olan güneş lekeleri inatçı olabilir. Tedavide renk açıcı kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, PRP, mezoterapi, dermapen ve çeşitli lazer yöntemleri uygulanabilir" dedi.

Dr. Güler, güneşten korunmanın çocukluktan itibaren başlaması gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi: "Güneş ışınlarının yoğun olduğu saat 11.00 ile 16.00 arasında güneşlenilmemelidir. Güneşe çıkılacağı zaman gözlük ve uzun kollu beyaz renkli keten kıyafetler giyilmelidir. Açık bölgelere cilt tipine uygun, UVA ve UVB'ye karşı 50 faktör güneş kremleri uygulanmalıdır. Bu kremler 3-4 saatte bir yenilenmeli ve dışarı çıkılmadan 20-30 dakika önce evde uygulanmalıdır. Güneş lekeleri tedaviden sonra dikkat edilmezse hızlı bir şekilde tekrar oluşabilir."