Elazığ'da Valilik yasakladı!

İçişleri Bakanlığının aldığı ormanlık alanlara girişlerin yasaklanması kararı ile ilgili, Elazığ Valiliği açıklama yaptı.

Elazığ'da Valilik yasakladı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre;

 

Ülkemizde mevsimsel sıcaklık değerlerinin artmasına ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile orman alanları ve çevresinde artan insan hareketliliğinin bir araya gelmesine bağlı olarak, önümüzdeki günlerde orman yangını riskinin yükseleceği öngörülmektedir.

İlimizde önceki yıllarda gerçekleşen orman yangınlarının yanı sıra son dönemde meydana gelen yangınlar da göz önüne alındığında bunların çıkış nedenleri arasında yer alan anız yakma, bağ, bahçe temizliği, çöplerin ateşe verilmesi, tarla çalışmaları, enerji nakil hattı arızaları, piknik ve çoban ateşi, yıldırım, kasıt, ihmal veya dikkatsizlik neticesinde gelişen orman yangınlarına karşı aşağıda maddeler halinde belirtilen önlemlerin alınması uygun görülmüştür.

- İlimizde Orman Yangınlarıyla Mücadele kapsamında Elazığ İli sınırları içerisindeki Mesire yerleri hariç ormanlık alanlara görevliler hariç girişler 21/07/2022 tarihinden itibaren 30/08/2022 tarihine kadar, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır.

- İlimizdeki Mesire yerlerine giriş serbest olmakla beraber mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklanmıştır.

- İlimizdeki bütün ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklanmıştır.

- Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılması ve çadır kurulması yasaklanmıştır.

- Elazığ İli genelindeki bütün köy (bağlıları dahil) ve mahallerinde anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.

- Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır.

- Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına müsaade edilmeyecektir.

- Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

- Tüm belediyelerimiz, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır.

- İlçe Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır.

- Yukarda alınan kararlar Elazığ Valiliği Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğünce Elazığ ilinde basın yayın organları aracılığı ile vatandaşlara duyurulacaktır.

Yukarda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu gereği işlem yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.