Elazığ esnafı faiz güncellemelerine tepkili

Ak Hazar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin Kurucu Başkanı Özer Macit, esnafın kullandığı kredilere yansıyan faiz güncellemeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Elazığ esnafı faiz güncellemelerine tepkili
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Haber... Ak Hazar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin Kurucu Başkanı Özer Macit, Kanal 23’te Hasan Bak’ın sunduğu Gece Görüşü programına konuk oldu. Programda, esnafın Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden kullandığı kredilerde yapılan faiz güncellemeleri tartışıldı.

Macit, kooperatiflerinin kredi sözleşmelerinde değişken faiz ibaresinin bulunduğunu belirterek, faiz oranlarının düşebileceği gibi yükselebileceğini ifade etti.

Esnafın bu güncellemelerden şikayetçi olduğunu ve kendilerine bu durumu Allah'a reva mı olduğunu sorduklarını dile getiren Macit, ancak bu durumun ellerinde olmadığını vurguladı.

Deprem bölgelerinde yapılan güncellemelerin bazı illeri kapsamadığını belirten Macit, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep’in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin güncellemelerden muaf tutulduğunu söyledi. Ancak, birinci derecede hasar gören iller dışındaki tüm illerde güncellemelerin kredi kefalet kooperatiflerine yansıdığını aktardı.

Başkan Macit, 2023 yılında 500.000 TL kredi kullanan bir esnafın 4 taksidini 3 ayda bir ödeyerek bir yıllık taksidini tamamladığını belirtti. Bu ödemeler sonucunda esnafın yaklaşık 100.000 TL ana parayı ödediğini, faizler hariç tuttuğunu aktardı. Geriye kalan 400.000 TL için ise yaklaşık 80.000 TL civarında bir faiz uygulandığını açıkladı. Başlangıçta kredilerin, masraflar dahil olmak üzere 7,5 oranında ve toplamda 41.000 TL'ye mal olduğunu ifade etti. Ancak, son durumda esnafın 5 yılın sonunda 41.000 TL yerine otomatik olarak 80.000 TL ödediğini belirterek, kredinin toplam maliyetinin 4 yılın sonunda 230.000 TL'ye ulaştığını vurguladı. Esnafın bu yüksek faiz maliyetinin ciddi şekilde etkilediğini dile getirdi.

Ayrıca, esnafın mahkemeye gitse dahi kredi sözleşmesinde belirtilen değişken faiz oranlarına itiraz edemeyeceklerini belirten Macit, sözleşmeyi imzalayan esnafın bu koşulları kabul ettiğini ve yasal olarak bir şey yapamayacaklarını dile getirdi.

Son olarak, konuya ilişkin olarak Elazığ Milletvekilleri Prof.Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı ve Mahmut Rıdvan Nazırlı ile iletişime geçtiklerini ve kendilerine gereken desteği aldıklarını belirten Macit, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül'ün Elazığ'ın bu muafiyet kapsamına alınması için mücadele verdiğini söyledi.