Elazığ ve çevresinde deprem riski: Naci Görür'den açıklamalar

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ ve çevresindeki deprem riskini değerlendirdi.

Elazığ ve çevresinde deprem riski: Naci Görür'den açıklamalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığlı bilim insanı Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz gün usta gazeteci Fatih Altaylı'nın YouTube kanalına konuk oldu.

Elazığ ve çevresinde deprem riski: Naci Görür'den açıklamalar

Deprem uzmanı Naci Görür, Altaylı'nın sorularını yanıtladı. Özellikle Elazığ'a dair görüşlerini paylaşan Görür, şunları söyledi:

"2020 yılında Elazığ önemli bir deprem yaşadı. Ancak son dönemdeki depremler, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın belirli bir kısmındaki gerilimin arttığını gösteriyor. Bu stresin boşalmasıyla büyük bir deprem oluşma olasılığı düşüktür. Yani Elazığ'da büyük bir tehlike öngörmüyorum.

Fakat, özellikle Malatya Fay Hattı'na dikkat çekmek istiyorum. Aynı şekilde Doğanşehir Fay Hattı da önemli. Hakkari yönüne doğru Tunceli'ye kadar olan bölgede de Ovacık Fay Hattı'na özen göstermeliyiz. Son dönemde bu bölgelerde depremler meydana geldi ve bu hareketlilik önemli bir ölçüde görülebilir.

Ayrıca, Adana, Kayseri, Sivas ve Bingöl gibi bölgelerde olası depremlere şaşırmamalıyız. Hatta Adıyaman ile Hakkari arasındaki bindirme kuşağında da depremler beklemek doğru olur. Doğu Anadolu, Avrasya ve Arap levhalarının sıkışma alanında bulunuyor. Bu sıkışma, fay hatlarında biriken gerilimin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Ancak bu gerilimin hemen depreme yol açacağını söylemek yanıltıcı olur."