Kapıda balık dolandırıcılarına dikkat

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşların balığa olan talebi arttı.

Kapıda balık dolandırıcılarına dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TUBA UYUR / Fiyatların yüksek olması sebebiyle, balıkçı tezgâhları yerine seyyar balıkçılardan daha taze ve ucuz alacağını düşünen vatandaşlar, bugünlerde balık dolandırıcılarının hedefi oluyor.

Bunun en son örneği geçtiğimiz gün Abdullahpaşa mahallesinden meydanıma geldi.

Balıkçılık dolandırıcılığında sistem şöyle çalışıyor.

"NORMALDE 70, KOMŞULARA 50 TL" ALDATMASI

Eli yüzü düzgün 20 yaşlarında bir genç, apartmanlarda bulunan dairelerin kapılarını çalarak kendisinin de bu sitede oturduğunu, abisinin alabalık üreticiliği yaptığını, normal kilogramı 70 TL olan balığı komşulara 50 TL’den verebileceğini ifade ediyor. Kat sakini hem ucuz hem de güvenilir olarak gördüğü balıktan iki kg alıyor ve 100 TL veriyor.

HEDEFTE APARTMAN VE SİTELER VAR

Buraya kadar sanki her şey çok normal. Asıl dolandırıcılık bu aşamadan sonra başlıyor.

Kat sakinin güveni kazanan genç, elindeki diğer 2 kg’lık boşeti göstererek “bu alt komşunuz N. Hanımın siparişi. Kapıyı çaldım evde yoktu. Bunu ona verebilir misiniz?” diyor. Kat sakini de tabi ki diyor. Genç “ama ücretini ödemedi, bir daha gelmeyeyim, siz verebilir misiniz” diyor.

KOMŞUYA İYİLİK

İyilik olsun diye alt komşunu da balığını alıp 100 TL veren kat sakini, akşam alt komşusunun balığını vermek amacıyla kapısını çalıyor. “Balıkçı geldi, evde yoktunuz diye siparişinizi bana verdi, buyurun balığınız” deyince alt komşu “ben balık siparişi falan vermedim” deyince kat sakini ama nasıl olur, sizin sipariş verdiğinizi söyledi, hatta ücretini de benden aldı” deyince alt komşu böyle bir siparişin söz konusu olmadığını görünce durumdan şüpheleniyor ve hemen poşetlere bakıyor. Poşeti açınca balıkların alabalık değil, kilogramı 10 TL olan göl balığı olduğunu görüyor.

Kat sakini dolandırıldığını anlayınca diğer komşularını uyarmak istiyor ve telefona sarılıyor ama her komşusunun aynı şekilde dolandırıldığını görüyor.

KAT SAHİPLERİNİN ADINI ÖĞRENİYOR

Balık dolandırıcıları, bu işlemleri öncesinde kat sakinlerinin isimlerini posta kutusu ya da kat zillerinden öğreniyor ve bunu ifade ederek inşalarda güven oluşturuyor.

AMAN KANMAYIN!

Bu yöntemin diğer mahalle ve sitelerde olma ihtimalini göz önünde bulundurarak tüm hemşerilerimizi balık dolandırıcılarına karşı uyanık ve temkinli olmaları konusunda uyarıyoruz.