Memur-Sen'den gelir vergisi açıklaması

Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, gelir vergisi mükellefi olan kişilerin mağduriyet yaşamamaları bakımından, gelir vergisi matrahlarının tüketici fiyat endeksi(TÜFE) üzerinden hesaplanması gerektiğini dile getirdi.

Memur-Sen'den gelir vergisi açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vergi dilimlerinin değerlendirilmesi amacıyla, Memur-Sen Elazığ İl Temsilciliği tarafından, “Gelir Vergisinde Oran Değil, Matrahlar Arttırılmalı” adı altında basın açıklaması yapıldı.

Gelir vergisi hakkında konuşan Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, “ Gelir vergisi matrahlarının belirlenmesine etki eden yeniden değerlendirme oranında, TÜFE değil üretici kesimin enflasyonu (ÜFE) esas alınmaktadır. Bu yolla gelirleri üretici fiyatlarına göre vergilendirilen fakat giderleri TÜFE’ye göre artan, çalışan kesim tablosu ortaya çıkmaktadır. Bu tablonun özeti ise gelir vergisine esas matrahlarda cari enflasyondan daha düşük artış ve buna dayalı olarak daha yüksek vergi ödeme yükümlülüğünün oluşmasıdır. Bu anlamda gelir vergisi noktasında yapılacak değişiklik ve mağduriyeti gidermeye yönelik hamle, gelir vergisi matrahlarının ÜFE değil, TÜFE esas alınarak belirlenecek yeniden değerlendirme oranıyla arttırılmasıdır” dedi.

Statüler arası farklar sayesinde vergi adaletsizliğinin oluştuğunu belirten İbrahim Bahşi, “ Kamu görevlisi noktasında ortak sınıfa sahip olmalarına karşın farklı statülerde istihdam edilen kamu görevlilerinin varlığı, gelir vergisi uygulamasında da farklılıklara yol açmaktadır. Aynı unvan altında ama farklı statülerde çalışan kamu görevlileri arasında matrah ve ödedikleri gelir vergisi tutarı yönüyle küçümsenmeyecek farklılıklar bulunmaktadır” diye konuştu.

Gelir vergisine ilişkin mevcut adaletsizliklerin giderilmesi yönünde adım atılmasının gerektiğini dile getiren Bahşi, “ Gelir vergisine ilişkin düzenlemede oranların arttırılması yönünde ortaya konan iradenin geri çekilmesi ve esas matrahların geçmiş dönem kayıplarının telafi edecek şekilde yükseltilmesi gerekmektedir. Bu yöntemle kamu görevlileri başta olmak üzere emekleriyle gelir elde edenler açısından gelir azaltıcı vasıf önemli oranda sona erecektir” diye açıklamalarda bulundu.