'Sağlık hizmetlerinin önemi bir kez daha bu haftada vurgulanmaktadır'

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edibe Pirinççi, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

'Sağlık hizmetlerinin önemi bir kez daha bu haftada vurgulanmaktadır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Edibe Pirinççi yaptığı yazılı açıklamada; "Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihlerinin Halk Sağlığı Haftası olarak kutlandığını, koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminin bir kez daha bu haftada vurgulandığını ve halkı daha bilinçlendirmek için hizmetler sunulduğunu" söyledi.

Pirinççi, "halk sağlığı demek toplumun sağlık düzeyini geliştirmek, korumak ve insanların yaşam süresini uzatmayı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için gerekli olan bir bilim dalı olduğunu, halk sağlığı uzmanlarının da koruyucu hekimlik alanında uzmanlaşan, var olan ya da var olabilecek sağlık sorunlarını çözmeyi toplumun sağlık düzeyini yükseltmeyi, sorunlara çözüm üretmeyi ve daha iyi halk sağlığı programları hazırlayan kişi olduğunu" sözlerine ekledi.

Dr. Pirinççi, "Halk Sağlığı Haftası’ nda bağışıklama yani hastanın hasta olmadan önce ne yapması gerektiğini örneğin bebeklerin ve çocukların hastalıklara yakalanmamaları için on üç tane aşı yapıldığını, bebeklerin aşıları yapıldığında bulaşıcı hastalıklara yakalanmayacaklarını, ölmeyeceklerini, sakat kalmayacaklarını, bunu da en son covit-19 pandemisinde gördüklerini, covit aşının çıkmasıyla ölümlerin azaldığını, 15-49 yaş grubunda, gebelerde, lohusalarda izlemler, anneye ve bebeğe D vitamini verilmesi, yaşlılara ait kas iskelet sistemi, böbrek hastalıkları kontrol ve önleme programları gibi birçok hizmetlerin sağlık bakanlığı tarafından halkımıza sunulduğunu" ifade etti.

Dr. Pirinççi, "KETEM denilen eğitim merkezleri tarafından mobil olarak da kolon, rahim ağzı kanseri ve meme kanserine yakalanmamak için belirli yaş grubundaki kişilere tarama testleri yapıldığını, kişinin hastalanmadan önce gereken önlemleri alması gerektiğini, ayrıca ülkemizde sigara içiminin oldukça yüksek olduğunu, sigara kullanımını önlemek için halk sağlığı kuruluşları tarafından birçok çalışmalar yapıldığını, Alo 171 hattının 7/24 halkımıza hizmet sunduğunu" dile getirdi.

Prof. Dr. Edibe Pirinççi, "ülkemizde ölümlerin ilk sırasının kalp hastalığı nedeni ile olduğunu ve kalp hastalığının en çok nedeninin sigara olduğunu, ikinci sıradaki ölüm nedeninin kanser olduğunu, kanserler içerisinde ise en çok görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ve akciğer kanserinin de en başta gelen sebebinin sigara olduğunu, sigaradan kaynaklanan ölümlerin önlenmesinin ülkemiz için önem arz ettiğini, kapalı alanlarda sigara içilmemesi gerektiğini ve bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından denetimlerin yapıldığını" sözlerine ekledi.