Kömürhan Köprüsü açıldı

Elazığ ve Malatya'nın bağlantı noktası olan 2 bin 400 metrelik iki tüneli ile ve dünyada orta açıklığı ile 4. sırada yer alan, aynı zamanda Eyfel Kulesi'yle aynı miktarda çelik kullanılan Kömürhan Köprüsü, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 yılında yapımına başlanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayacak olan 660 metre uzunluğundaki yeni Kömürhan Köprüsü ve bağlantı tüneli ile yol yapımı tamamlandı.

Toplam uzunluğu 5 bin 155 metre olan projede 2 bin 400 metre uzunluğunda çift tüp tünel, bir adet 660 metre gergin eğik kablolu köprü ve bir adet 123 metre uzunluğunda betonarme köprü bulunan yeni Kömürhan Köprüsü, ters Y tipi kule olarak tasarlandı.



Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarına eşit olan 7 bin ton çelik kullanılan Kömürhan Köprüsü'nün kaynak boyunun yaklaşık 450 kilometre, çelik segmentlerin kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğunun ise 853 kilometre olduğu bildirildi. Tek pilonlu ve orta açıklığının 380 metre olması sebebiyle dünya literatüründe 4. sırada yer alan köprü ile devamındaki 2,5 kilometrelik çift tüp tünelin de trafiğe açılması ile birlikte 16 ilin bağlantısı olan Malatya-Elazığ arasındaki karayolu ulaşımı daha rahat, hızlı ve emniyetli bir şekilde gerçekleşecek. Proje, ayrıca zaman ve akaryakıttan da tasarruf edilerek ekonomiye katkı sağlayacak. Yükleme testleri biten yeni Kömürhan Köprüsü bugün açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli açılış törenine Vahdettin Köşkü'nden videokonferans yöntemiyle katıldı. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Kömürhan Köprüsü'nde katılımı ile açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle; “Sayın cumhurbaşkanım; Anadolucun iki kadim şehri Elâzığ ve Malatya'yı birbirine bağlayan Kömürhan Köprüsü'nün açılışına teşriflerinizden dolayı şükranlarımı sunuyor, bakanlığım adına şahsınızı hürmetle selamlıyorum. Tüm ulaşım modları ile ülkemizi geleceğe yaşayacak bir altyapının oluşması için çakışmalarımıza büyük bir hız ve titizlikle devam ediyoruz.



SOSYAL AÇIDAN EŞİTLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ

Covid -19 yılına rağmen 2020 yılında yaşam kalitemizi yükselten bir yıl ile geçti. 2021 yılında yatırımlarımızın artarak devam ettiği bir yıl olarak devam edecek. İnsan, yük ve veri ulaştırmada değişen ihtiyaçlara cevap vermek ve dünya altında sürekli kendini yenileyen sistemlere eşgüdümlü devam etme yolunda ilerliyoruz. Bugünümüz kadar yakın geleceği de tasarlayan, ülke ekonomisine önem veren, insan odaklı, çevreye duyarlı, kaynaklarımızı kullanan sürdürülebilir mekanizmaları oluşturulmuş bir yol haritası dahilinde ilerliyoruz. Türkiye'nin bütünsel kalkınmasına katkı verecek adımları bir bir atarken yurdumuzun doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyi arasında ekonomik ve sosyal açıdan eşitliğin sağlanması için gayret gösteriyoruz.



KÖMÜRHAN TÜNELİ BU MEMLEKETİN HER KÖŞESİNE İNŞA ETTİĞİMİZ ESERLERDEN YALNIZ BİRİDİR

Salgınla mücadelede tedbirlerimizi alarak ülke saltında 3 bin 200 şantiyede çalışmalarımız sürerken yaklaşın 700 bin kişi bakanlığımız bünyesinde iş imkanlarından faydalanıyor. Yaptığımız tünellerle insanımızın bereketine bereket katmak, iş olanaklarını arttıracak yeni yatırımlara zemin hazırlamak, sanayimizin ticareti için çalışıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Kömürhan Köprüsü ve Kömürhan Tüneli bu memleketin her köşesine inşa ettiğimiz eserlerden yalnız biridir.

EYFEL KULESİNDE KULLANILAN ÇELİKLE AYNI MİKTARDADIR

Toplam uzunluğu 600 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü 2 bin 400 uzunluğundaki çift tüp Kömürhan Tüneli ve 823 metrelik çift köprüsü bulunmalıdır. Kömürhan Köprümüz, 2x2 şeritli, ters y tipi kule olarak tasarlanmış olup 168,5 metrelik tek plon şeklinde imal edilmiştir. Köprüsünde kullanılan 7 bin ton çelik Eyfel Kulesinde kullanılan çelikle aynı miktardadır. Orta açıklığı 25 adet çelik segmentte oluşan köprümüz gergin eyik ağızlı olarak planlanmış, 42 adet kablo imalatı gerçekleşmiştir. Çelik kablo uzunluğu 853 km, çelik tel uzunluğu 6 bin km'dir. Kömürhan Tünelimizde 2 bin 400 m çift tüp olarak tasarlanmıştır.

BÖLGEDE ULAŞIM ARTIK DAHA EMNİYETLİ VE KONFORLU ŞEKİLDE YAPILACAKTIR

Akıllı ulaşım sistemleri ile donatılmış köprümüz ve tünelimizde görüntüleme sistemlerinden sensörlere, değişken mesaj sistemlerine, görüntüleme sistemlerinden sensörlere ve değişken mesaj sistemlerine, haberleşme sistemlerinden kontrol sistemlerine kadar elektrik donanımlar tamamen yerli ve milli mühendislik imkanları ile yerleştirilmiştir. Bölgede ulaşım artık daha emniyetli ve konforlu şekilde yapılacaktır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: Yapım bedeli 720 milyon lira olan proje Elazığ ve Malatya'yı birbirine bağlamanın ötesinde ulaşım aksının en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Yılda sadece vakitten 9.3 milyon, yakıttan 4.7 milyon lira tasarruf sağlayacaktır. Tasarımından inşasına kadar yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla yapıldı. Tarihi bir abide özelliği taşıyan köprüsü, tüneli ve yollarıyla bu projenin bölgenin kalkınmasına ve refahına önemli katkılar sunacağına inanıyorum.

“GETİRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Yaptığımız yatırımlar inşa ettiğimiz eserlerle Fırat'ı kavuşmanın sevincin, refahın sembolü haline getirdik, getirmeyi sürdüreceğiz. Ülkemizin ticari ve turizm potansiyeline katkı sağlayacağını düşündüğüm bu eser ulaşıma katkı sağlayanlardan sadece biridir. Bölgemizin çehresini değiştirdik. Malatya'nın bölünmüş yol uzunluğunu 12 kat, Elazığ'ın 11 kat artırdık. Malatya Havalimanı'na yeni terminal binası yapıyoruz. Elazığ havalimanını büyütüp geliştiriyoruz. Filozof Epiktetus bakın ne diyor: Koyun yemini çobanın önünü getirip de bak ne güzel yedim demez. Yemini yer semirir, yün ve süt verir. Bunun gibi sen de felsefi görüşlerini insanlara anlatıp durma.

BİZ ESER SİYASETİ DİYORUZ

Bunlar ülkenin ve milletin faydasına hiçbir adım atmadıkları gibi, atılan hayırlı adımlardan da rahatsız olurlar. Türkiye'nin ekonomi ve yatırımlarda olduğu gibi ilerlemesine tahammül edemezler. Ayasofya'nın ibadete açılmasından başörtüsüne kadar bu habis görüşün yansımalarını görüyoruz. Biz eser siyaseti diyoruz. İşte burada olduğu gibi eserlerimizle, yaptıklarımızla milletimizin karşısına çıkıyoruz. 2020 yılında da hizmet siyasetinden zerre taviz vermedik. Sadece geçen yıl açtığımız tünellerin boyu 18.6 kilometreyi, köprü ve viyadüklerin uzunluğu 42 kilometreyi buluyor. 16 bin yatak kapasiteli 16 hastane ve ek binalarını hizmete sunduk. Enerjide TürkAkım Projesi'ni Ilısu Barajı'nı Kalyon Güneş Enerji tesisini hizmete açtık.

SALGINLA MÜCADELEYİ AŞACAĞIMIZA İNANIYORUM

405 milyar metreküplük doğal gazın sevincini hep birlikte milletçe yaşadık. Konya Ovası sulamaları gibi pek çok tesisin açılışını yaptık. TOGG'un temelini atarken, Gaziantep'te 300 üretim tesissinin resmi açılışını gerçekleştirdik. Pek çok farklı alanda eseri milletimizin hizmetine sunduğumuz bir yılı geride bıraktık. Biz en zor şartlarda bile hizmet üretmenin eser üretmenin inşa etmenin peşinden koştuk. Milletimizin özgürlüğünü, refahını güçlendirmek için çalıştık, çalışıyoruz. 2023 hedeflerine ulaşana kadar da durmayacağız. İnşallah hep birlikte o günleri de göreceğiz. 2020 tüm insanlıkla birlikte milletimiz içinde zorlu bir yıl oldu. Tarihi istiklal ve istikbal mücadelesi verdiğimiz bir dönemde koronavirüs musibetinin yol açtıklarıyla karşı karşıya kaldık. Kaybettiğimiz insanların acılar tüm sıcaklığıyla yüreğimizdedir. Salgında ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 2021'i şahlanış yılı haline getirmek istiyoruz. Yurtdışından temin ettiğimiz aşıların uygulanmaya başlanmasıyla salgınla mücadeleyi aşacağımıza inanıyorum. En geç Nisan ayında kendi aşılarımızı da kullanıma hazır hale getirmiş olacağız.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme