Elazığ depreme hazır mı?

Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Son dakika 23'e yaptığı açıklamada, 'İstanbul da olan deprem Elazığ'da olacak bir depremi tetiklemez. Çünkü İstanbul farklı bir fay hattında o yüzden burada olacak bir deprem aynı kuşak üzerinde yer alan illeri etkiler.'dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Elazığ depreme hazır mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem fay hattında bulunan Elazığ’da her zaman büyük bir deprem beklendiğini ifade eden Bingöl, Vatandaşlarında bu konuda gerekli önlemlerini alması gerektiğini söyledi.

 

'GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR'

Elazığ olarak fay hattı üzerinde olduğu için büyük bir deprem olacakmış gibi hazır olması gerektiğini dile getiren Bingöl,"Elazığ deprem kuşağında olduğu için 7.2 büyüklüğünde bir depreme hazır olması gerekiyor. Depreme nasıl hazır olunur. Vatandaşlara depreme hazırmısınız denildiğinde çoğu vatandaş hayır diyecek. Depreme nasıl hazır olunur. Birincisi insanların eğitimi ile ilgili yani bizim insanımızın deprem konusunda yeteri kadar bilgisi var mı? bir deprem sırasında deprem sonrasında nasıl haraket edilir nasıl davranılması gerektiğini vatandaşlarımız biliyor mu? maalesef  bu konuda vatandaşlarımız yeteri kadar bilgili olmadığını biliyoruz.  Çünkü ilkokul, ortaokul ve liselerde bu konularda hiç bir eğitim verilmiyor. Bu seviyede olmayan vatandaşlara da eğitim verilmiyor. Medya da bununla ilgili bir çalışma yapıldığında vatandan bunu da izlemiyor. Dolayısı ile önce vatandaşları bu konuda eğitmemiz gerekiyor. Bunun içinde deprem ile ilgili konferanslar, dersler verilebilir. Ve gerekli tedbirler alınması gerekiyor "diye konuştu.

'ELAZIĞ’IN ALT YAPISI YENİLENMELİ'

Şehrin alt yapısının da deprem açısından önemli olduğunu aktaran Bingöl, "İkinci konumuzda binalarımız depreme hazır mı? Yollarımız  depreme hazır mı? Alt yapımız depreme hazır mı? yani bir deprem olduğu zaman benim evim yıkılır mı yıkılmaz mı? ve devlet kurumları ayakta kalır mı? kalmaz mı? ve alt yapımız sağlam mı? buraya baktığımızda burada maalesef 1999 öncesi binalarımızın bir çoğunun depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyoruz. Eğer binalar yönetmenliğe göre yapılmış ise herhangi bir sıkıntı yok. Ama o yönetmenliğe uygun yapılmamış ise o binalarda sıkıntı olur. Fakat 1999 da önce yapılan binalarda iyi bir yönetmenlik olmadığı için o dönemde yapılan binaların kontrol edilmesi gerekiyor. Elazığ'ın alt yapısı 1980'li yılların sonuna doğru yapıldı. Bu alt yapıların kontrol edilmesi gerekiyor. Olası bir depremde bu alt yapıda ki borularda oluşacak patlama günler süren çalışma ile anca kontrol altına alınabilir buda o süreç içerisinde bir çok hastalığa davetiye çıkarır." şeklinde konuştu.

 

"İSTANBUL DA OLAN DEPREM ELAZIĞ'DA OLACAK BİR DEPREMİ TETİKLEMEZ"

Bingöl "İstanbul da olan deprem Elazığ'da olacak bir depremi tetiklemez. Çünkü İstanbul farklı bir fay hattında o yüzden burada olacak bir deprem aynı kuşak üzerinde yer alan illeri etkiler. "dedi.

"ELAZIĞ'DAKİ TOPLANMA MERKEZLERİ YETERLİ DEĞİL" 

Elazığ'ın depreme hazır olamadığını ifade eden Bingöl, "Elazığ'da toplanma alanı yok denecek kadar az ama bu toplanma alanları ile ilgili olarak belediyemizin bir an önce AFAT ile birlikte toplanma alanlarını toplanma alanı haline uygun şekle getirmeleri gerekiyor. Yeteri kadar toplanma alanımız var diyemiyoruz. Var olan yerlerde yüksek binaların olduğu yerlerde buralar toplanma alanı olmaz. Burada halkımız ne yapmalı esas konumuz bu vatandaşlarımızın depreme hazırlanması için önce vatandaşın kendi evinin sağlam olup olmadığını kontrol ettirmeli eğer sağlam değil ise güçlendirme ile bu sağlam hale gelebilir. Aksi taktirde güçlendirme ile sağlam hale gelmeyecek ise o binanın yıkılıp  yenisinin yapılması gerekiyor. " ifadelerini kullandı.