'Narsist insanlar, kendinden başkasını sevip aşık olamazlar'

Psikolog İrem Naz Kırım 'Narsist insanlar, eleştiriyi ve yenilgiyi kabul etmezler, kendinden başkasını sevip âşık olamazlar, çevresini manipüle ederek yanlarında tutarlar, sürekli kendilerini övmeyi ve övdürmeyi severler' dedi.

'Narsist insanlar, kendinden başkasını sevip aşık olamazlar'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇOCUKLARI SÜREKLİ REKABET İÇİNDE YETİŞTİRMEK NARSİSTLİĞE YOL AÇABİLİR

Narsistik kişilik bozukluğu oluşumunda ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerinin kilit bir rol oynadığının altını çizen Psikolog İrem Naz Kırım, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:
“Aşırı övgü de aşırı yerme de çocukların dünyalarında büyük bir yıkıma neden olabilir. Bu bireyler kırılmaktan kaçındıkları için kendilerini yüceltme eğilimindedir. Korkuları anlaşılamadığı için ilkel savunma mekanizmalarıyla kaygılarını azaltmaya çalışsalar da bu bazen yetersiz kalabilir. Çocuklarınızı sürekli rekabet içinde yetiştirmeniz, yersiz övgüyle büyütmeniz ya da hatalarını yoğun eleştirilerle cezalandırmanız, çocuklarınızın erken yetişkinlik dönemlerinde bu hastalığa yakalanmasına neden olabilir.

Kaybetmelerine de hata yapabilmelerine de fırsat tanıyın. Altından kalkamayacakları övgüler kullanmayın ki çocuğunuzda kendilik değerlerine karşı gerçekçi olmayan beklentileri oluşmasın. Unutmayın ki narsistik kişilik bozukluğu, çocukluk döneminde yaşadıkları bir reddedilmeye karşı savunma olarak gelişmiştir. Bu nedenle çocuklarınızı dinleyin ve sorunlarına empatik yaklaşın.”

Haberin Başına Dön
1
2
3
4
5