Maden, Çileğine talep artıyor

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Maden ilçesinde yetiştirilen çileğin tadı, aroması ve kalitesiyle yoğun talep gördüğünü belirterek, modern sistemlerin uygulanması halinde yörenin çilek üretiminde söz sahibi

Maden, Çileğine talep artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Maden ilçesinde yetiştirilen çileğin tadı, aroması ve kalitesiyle yoğun talep gördüğünü belirterek, modern sistemlerin uygulanması halinde yörenin çilek üretiminde söz sahibi olacağına inandığını söyledi.
 
Hacıoğulları, yaptığı açıklamada, Maden çileğine olan talebin her geçen yıl arttığını belirtti. Yörede yetiştirilen çileğin tadı, aroması ve kalitesinden dolayı büyük talep gördüğünü ifade eden Hacıoğulları, üretimin sınırlı yapılıyor olması nedeniyle artan talep karşısında üreticinin çaresiz kaldığını dile getirdi.
 
İlçede yıllık 500 ton civarında çilek üretildiğini belirten Hacıoğulları, bu üretimle sadece çevre illerin talebinin az da olsa karşılanabildiğini ifade etti. Modern sistemlerle üretimin önemine dikkati çeken Hacıoğulları, "Kaliteli çilek yetiştiriciliği açısından büyük bir potansiyele sahip yörede çiftçilerimizin damlama sulama ve malçlama gibi modern sistemlere geçmesinin sağlanması halinde bölgede çilek patlaması yaşanacağına inanıyorum" dedi.
 
Hanevleri köyü muhtarı İsmet Ozan ise sulama sistemindeki yetersizlik nedeniyle ancak 40 dönüm arazide çilek üretimi yapabildiklerini, günlük hasat ettikleri yaklaşık 4 ton çilekle sadece Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Bingölve Tunceli'den gelen talebi karşılayabildiklerini söyledi.
 
Yörede yetiştirilen çileğin, dünyada adından söz ettirebilecek kalitede olduğunu savunan Ozan, "Bölgemizde yetiştirilen çileği, aroması, tadı, kokusu bakımındanTürkiye'de yetiştirilen bütün çileklerle yarıştırmaya hazırım çünkü köyümüzden diğer illere hediye olarak gönderdiğimiz çilekleri tadan insanlar, bugüne dek hiç böyle bir çilek yemediklerini ifade ediyor" diye konuştu.
 
Köylerinden başka bölgelere fideler götürüldüğünü ancak aynı kalitede ürün alınamadığını ifade eden Ozan, bu farklılığın bulundukları bölgeninin iklim şartlarından, suyundan ve toprak yapısından kaynaklandığını söyledi.
 
Ozan, damlama sulama ve malçlama gibi modern tarım sistemlerinin yaygınlaştırılması halinde Maden'in Bermaz bölgesinde daha fazla çilek üretileceğini belirtti.
 
Yetiştirdikleri çileğin sofralık tüketiminin yanı sıra marmelat ve meyve suyu yapımına da uygun olduğunu dile getiren Ozan, Maden çileğinin yurt içi ve yurt dışında yoğun talep gören bir ürün olmasını istediklerini söyledi.
 
Ozan, bölgede modern sulama sistemlerinin kurulması konusunda yetkililerden destek istedi.